fbpx
Darkkis: 溝通及防守上的問題 導致出現了一個雪球效應,最終出現依個結果

CS:GO 香港大師賽賽事已經圓滿結束,賽後TomorrowLAN團隊找來了Only One Word的Darkkis及Joey接受訪問。

TomorrowLAN: 首先多謝你們接受TomorrowLAN的訪問~~

TomorrowLAN: 你們於首兩場地圖均大勝Yimagen,是你們的打法發揮作用,還是對手還在適應LAN的節奏呢?

Darkkis: 我覺得是後者,即係我覺得是Yimagen當時未warm-up好,咁可能佢地發揮上就未以最好狀態應戰。

TomorrowLAN: 承上題,你們於頭兩張地圖上大勝對手後,其實對OOW而言會唔會對士氣有幫助,或者越打越放呢?

Darkkis: 士氣上就肯定有幫助,因為2比0領先緊,但打法上就唔會太大改變,因為本身都有一定的戰術規模,所以唔會點變。

TomorrowLAN: 今次CroSSX Stand-in Terryyy的位置並有沒有打出你們預期中的效果?

Darkkis: 如果就呢次的比賽講,其實佢整體表現不單指一場 overall都合格既,但當然佢個人能力上就未到 Terryyy的水平,都仲需要改進和可以進步既。

TomorrowLAN: 今次為Joey加入OOW後第一次跟你地去打LAN,Joey對於第一次打CSGO LAN會唔會感到緊張或已經將壓力轉化成動力?

Joey: 本身就好緊張,因為本身係第一次打cs LAN,但因為我之前都打左好多年既唔同遊戲同比賽,例如LOL,所以其實本身打之前就緊張,但上台就冇左d緊張感覺,我既隊友都好support我。

TomorrowLAN: 隨著Joey的加入,他的打法與matcha有沒有分別? 以及隊伍方面戰術有冇不同呢?

Darkkis: 都有D唔同既,因為Joey比我既感覺係比較進攻式既AWPer,對比之前matcha既AWP就係防守式打法,即係以pro player黎比較就係s1mple同device既打法分別。

Darkkis: 隊伍於溝通及個人細節上出現問題
賽後將會花苦工調整隊伍
Photo owned by TomorrowLAN

TomorrowLAN: Nuke上你們於上半場比較膠著,但是在下半場你們多次以人數優勢失去了好多 rounds,究竟問題出在哪裡?

Darkkis: 有D溝通既失誤,有D既個人細節上的處理問題,例如有一round就係對方1打2既情況,而對方起upper位置放左個one way smoke,明眼人一睇就知道係one way smoke,但CroSSx可能當時無意識到係一個one way smoke,咁然後迅速就出現左一個1v1既局面,之後再輸埋個殘局 ,有好多情況都係類似咁樣。

TomorrowLAN: 承上題,Nuke方面Yimagen起下半場部署左Alex打一個繞後既位置,Alex既繞後對OOW黎講會唔會係一個致命傷,令到OOW回防無所適從?

Darkkis: 其實就唔係既,係一個正常既戰術之下,進攻方會需要一個係做繞後既角色。而Alex既情況係,我地咁啱起對槍既情況下有一個人數損失,而導致可能斷後既成員需要補位,剛好撞到Alex既時機。

TomorrowLAN: Mirage上你們先由領先到落後以及最終於Mirage上落敗,然後在下半場Yimagen好多時間都以一個人數充足的情況下入bomb site,點解會出現依個情況呢?

Darkkis: 因為去到下半場其實個個經濟情況好尷尬既,例如話第一個長槍局為例,雖然我地贏左但道具數量唔多,咁變相我地就選擇一D摸點既戰術去取代正常防守戰術,咁好可惜既係當我們行依D戰術既時候輸左令到經濟重置,之後再到下一個長槍局又係類似既情況,即係經濟情況唔好又導致我們進攻式既戰術發揮唔到作用,最後就出現左Mirage咁既結果。

TomorrowLAN: 與Mirage一樣,OOW於Ancient的賽事上都係出現上面既問題,究竟係隊伍打法既決定或隊伍調動速度問題?

Darkkis: 打Ancient做防守方既時候呢,我地先贏左手槍局但第二局呢就出現左個防守上既失誤,因為依張地圖唔係好熟,加上防守出現問題就比對方有個ECO翻盤,咁然後令到我地經濟崩潰,但因為再加埋前面落後既分數差距,令到隊伍餘下既長槍局數量唔多,咁起一個雪球效應下導致左出現依個情況。

TomorrowLAN: Darkkis可以說是隊中的老將,但你仍然可以在比賽中打出正數殺數,你有沒有什麼竅門保持狀態? (或隨著年紀增長後,打法會唔會有轉變,唔會咁aggressive)

Darkkis: 其實唔打得咁aggressive 依個係有既,首先講依個點樣保持啦,就係玩多D啦即係你自己有空餘既時間未去玩去培養手感,手感依種野有就有,keep唔到都無辦法,依樣係個人既感覺 ,而後者就係打法上係一定會有改變,隨著經驗增加可以由以前比較打得放,依家可能比較保守D,於隊伍打法變左協助型角色唔係攻擊型。

TomorrowLAN: 今次比賽雖然你地就輸左啦,但黎緊有EZK聯賽既比賽,咁你地隊伍未來有咩目標?

Darkkis: 未來首先就有Terryyy歸隊,陣容名單將會更加完整及配合度會再調整,然後再都要落D苦工去睇下隊伍有沒有什麼位置需要改善 。

TomorrowLAN: 多謝Darkkis及Joey接受TomorrowLAN既訪問

Photo owned by TomorrowLAN

如想了解更多對CS:GO 的資訊,請密切留意並跟隨我們的社交網站TwitterInstagramFacebook訂閱我們的官方網站推送通知 CSGO.HK以便取得事件最新動態及其他CS:GO最新消息。

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
2
like
1
love
1
haha
2
wow
3
sad
0
angry

你可能還喜歡...

Virtus.pro將SANJI換成FL1T備戰PGL Major 2021

Virtus.pro將SANJI換成FL1T備戰PGL Major 2021

閱讀更多
Gambit及Movistar Riders受邀參加V4 Future Sports Festival 2021

Gambit及Movistar Riders受邀參加V4 Future Sports Festival 2021

閱讀更多
Yz1及Nuko加入CatEvil

Yz1及Nuko加入CatEvil

閱讀更多
PGL Major Stockholm 2021 挑戰者階段首輪對賽名單公佈

PGL Major Stockholm 2021 挑戰者階段首輪對賽名單公佈

閱讀更多