fbpx
u3mO: [CSGO香港大師賽2021 殺入四強] 隊內壓力都會大左, 始終對比以前無得好似underdogs咁去打比賽。

隨著EZK Prime League Season 2即將開始,TomorrowLAN團隊今次找來了香港隊伍Chrysanthemum接受訪問談及最近他們參加CSGO香港大師賽2021的表現以及隊伍近況。

首先感謝Chrysanthemum接受TomorrowLAN訪問

TomorrowLAN: 這次是Chrysanthemum自從Starlite改組後,首次接受TomorrowLAN訪問,你們可以簡單介紹一下隊伍以及成員所擔任的角色嗎?

u3mO: 首先多謝你地訪問,隊伍中我會係IGL的位置,其餘成員上定位除左GOD K會係AWPER之外,都無話好特別嘅定位。

TomorrowLAN: 你們今次於Season 2就採用了新陣容應戰,而剛剛新陣容就在8月出戰了CSGO香港大師賽2021(雖然無purez),但見到你地都經常揀Mirage依張地圖,除左對上Yimagen個場輸左Mirage之外,你們認為自己與Yimagen Mirage上打法差別在於那裡?

u3mO: Mirage其實都唔算係一張我地強的地圖,大致都係因為其他地圖未有時間準備,Mirage比起其他地圖經驗多d,對比Yimagen我地個人能力上冇對方咁好,好多時打比賽都係打好d補槍,打得集中d。

TomorrowLAN: SMC就起CSGO香港大師賽2021為Randomness Stand-in,之後佢協助你地於比賽中取得四強,而我們今次EZK S2名單上就見到SMC已經起你們隊伍之內,可唔可以與我們分享一下SMC加入的故事?

SoLo: 之前試過係其他隊同 SMC 打過,覺得佢係一位好有潛力既選手——無論係槍法、道具運用、意識方面都有一定既水準。加上佢適應力強,覺得邀請佢入隊可以好快融合到我地既打法。現階段因為佢學業繁重,所以放左佢係後備以便不時之需。

之前試過係其他隊同 SMC 打過,覺得佢係一位好有潛力既選手——無論係槍法、道具運用、意識方面都有一定既水準。加上佢適應力強,覺得邀請佢入隊可以好快融合到我地既打法。現階段因為佢學業繁重,所以放左佢係後備以便不時之需。

SoLo

TomorrowLAN: 相信大家都對purez相對有興趣,我地翻查左Chrysanthemum及Yimagen隊伍名單,現在purez只跟隨Chrysanthemum出戰EZK聯賽,而亞洲賽事及其他香港比賽(例如Hax Kase Cup Masters Season 3) purez就繼續與Yimagen作戰,而Chrysanthemum甚至沒有報名Hax Kase,可唔可以講下purez依家起隊伍既角色係點?

u3mO: 因為我地除了ezk,都無空閒時間報其他比賽, 所以purez都會跟yimagen去打其他比賽, 當拎多d經驗。至於隊伍嘅入面,purez係一個自由人,基本上戰術都係圍繞住佢發揮。

因為我地除了ezk,都無空閒時間報其他比賽, 所以purez都會跟yimagen去打其他比賽, 當拎多d經驗。至於隊伍嘅入面,purez係一個自由人,基本上戰術都係圍繞住佢發揮。

u3mO

monkii (左二): 其他比賽黎講都可能會等有時間練習先會報名,始終參加得就唔想無成績
Photo owned by TomorrowLAN

TomorrowLAN: 咁如果purez在未來其他賽事都跟隨Yimagen的話,那Chrysanthemum會不會與SMC或有其他人選一起報名其他賽事?

u3mO: 其實隊伍入面都好少有時間一齊打到機,隊友都好多個人事務要處理,例如smc要專心學業。我都由學生畢業要日日番工,所以其他比賽黎講都可能會等有時間練習先會報名,始終參加得就唔想無成績。

TomorrowLAN: 隨著你們於8月CSGO香港大師賽2021殺入四強,當時差點將Yimagen淘汰出局,現在purez亦會在EZK返回隊伍以full team出戰接下來的聯賽,你們於過去比賽中打出如此驚喜的表現,這樣會是令到隊伍打下一枝強心針或是令到隊內有更多壓力呢?

u3mO: 對比殺入4強,purez返回隊伍先絕對係會為隊伍打一枝強心針,始終隊伍都好依賴purez呢位重點人物, CSGO香港大師賽殺入4強對我地黎講,係一個好好嘅經驗,雖然都有運氣成份先入到4強,但隊內壓力都會大左, 始終對比以前無得好似underdogs咁去打比賽。

雖然都有運氣成份先入到4強,但隊內壓力都會大左, 始終對比以前無得好似underdogs咁去打比賽。

u3mO

TomorrowLAN: u3mo你於Sesaon 1離開了以Outlaws骨幹組成的Split 3000,轉投當時牌面較低的Starlite,可以分享一下你為什麼決定選擇Chrysanthemum (Starlite)並不留在Split 3000?

u3mO: 當時主要係因為以為舊隊友唔會再打season 2,而Chrysanthemum又搵我過去打,同時Chrysanthemum都有好幾個朋友係入面,點知到最後Goal roosters又決定繼續打,就出現左呢次轉會。 當然牌面上Goal roosters絕對比我地強很多,希望交手時候唔會比舊隊友大炒就可以。

當時主要係因為以為舊隊友唔會再打season 2,而Chrysanthemum又搵我過去打,同時Chrysanthemum都有好幾個朋友係入面,點知到最後Goal roosters又決定繼續打,就出現左呢次轉會。 當然牌面上Goal roosters絕對比我地強很多,希望交手時候唔會比舊隊友大炒就可以。

u3mO

TomorrowLAN: 今次Valve亦改動可以drop 投擲物,你們認為這個改動會改變比賽上生態嗎?

u3mO: 道具運用上變得更靈活,比賽上戰術能更加專注,大致上可能會等其他職業隊參考。

TomorrowLAN: 隨著聯賽抽籤出爐,你們如何評價A組同組隊伍以及覺得哪支隊伍最難纏?

u3mO: A組好多隊伍都係個人能力好好嘅隊伍,我認為沒有特別難纏的隊伍,始終我地實力上比較差,其他隊伍都會當我地係雞仔咁食xd。

TomorrowLAN: 你們對於今次聯賽有什麼目標或想與哪支隊伍交手?

u3mO: 目標希望可以打出我地自己風格,會比較希望有konig呢位選手坐鎮嘅EMC交手,始終同konig係認識左好耐嘅朋友,仲有GROOSTER的HEADZKING,聽說是來自伯裘書院的CS界超新星,希望可以係賽場上同佢玩下。

TomorrowLAN: 感謝你們接受TomorrowLAN的訪問~~

如想了解更多對CS:GO 的資訊,請密切留意並跟隨我們的社交網站TwitterInstagramFacebook訂閱我們的官方網站推送通知 CSGO.HK以便取得事件最新動態及其他CS:GO最新消息。

2
like
0
love
0
haha
0
wow
1
sad
0
angry

你可能還喜歡...

Virtus.pro將SANJI換成FL1T備戰PGL Major 2021

Virtus.pro將SANJI換成FL1T備戰PGL Major 2021

閱讀更多
Gambit及Movistar Riders受邀參加V4 Future Sports Festival 2021

Gambit及Movistar Riders受邀參加V4 Future Sports Festival 2021

閱讀更多
Yz1及Nuko加入CatEvil

Yz1及Nuko加入CatEvil

閱讀更多
PGL Major Stockholm 2021 挑戰者階段首輪對賽名單公佈

PGL Major Stockholm 2021 挑戰者階段首輪對賽名單公佈

閱讀更多